Westerkerkje

BINNEN

Aan de rand van het uitgestrekte landgoed de Eese, op de weg tussen Willemsoord en Wilhelminaoord, vind je het Westerkerkje. Je zou het misschien eerder op je pad verwachten in Kamsjatska of ergens in Zweden, maar het staat ‘gewoon’ in Nederland, precies op de grens van Friesland en Overijssel. Voorbijgangers zetten vaak hun auto of fiets aan de kant om het Westerkerkje in zich op te nemen. In 1935 werd het gesticht als buitenpost voor de NH-kerk in Willemsoord en nog steeds staat het bekend als het kleinste houten kerkje van Nederland. Het heeft lang dienstgedaan als zondagschooltje, daarna heeft er jaren een lokaal bekende kunstenaar in gewoond. In 2014 is het met warme en natuurlijke materialen verbouwd tot een sfeervol onderkomen. Aan de tafel van de oude eik kunnen 8 mensen aanschuiven, een goed gesprek komt er vanzelf op gang. Antieke gietijzeren radiatoren en lemen muren zorgen voor een behaaglijk binnenklimaat. Met de robuuste Bullerjan kachel kan op hout worden gestookt en er is een kleine keuken en badkamer.

Het Westerkerkje verwondert. Het is een uniek onderkomen voor besprekingen, coaching en teambuilding. Een inspirerende plek waar je tot jezelf komt en zicht krijgt op waar het wel eens om zou kunnen gaan.

BUITEN

De streek waar Overijssel, Drenthe en Friesland elkaar raken is een goed bewaard geheim. Je moet je best doen om het gebied te leren kennen, voor massatoerisme hoef je hier niet bang te zijn. In een straal van 20 kilometer valt verrassend veel natuur, cultuur en geschiedenis te ontdekken.
Tegenover het Westerkerkje ligt Landgoed de Eese. Op ruim 800 hectare bos, hei en grasland strekt het zich uit over drie provincies. Hier kun je uren dwalen zonder iemand tegen te komen. Dieper in het bos staan de markante landhuizen van de Eese, geschilderd in Zweeds rood.
Het Westerkerkje ligt aan de rand van de Maatschappij van Weldadigheid, de 19e eeuwse voorloper van de verzorgingsstaat. Het gebied is ruim bedeeld met gebouwen uit die periode en staat op de nominatie voor de Unesco Werelderfgoed lijst in 2018.
De Woldberg, het Drents-Friesche Wold en de heidevelden van Havelte zijn niet ver. Meer naar het westen liggen Giethoorn, de Weerribben, de Wieden en historische stadjes als Blokzijl en Vollenhove.
 

U kunt overnachten in het Westerkerkje. Voor boekingen klikt u hier.

 

Tijd voor….

Verwondering, bezinning en verdieping.